Tiramisu

Tiramisu je jedna od najpoznatijih talijanskih i svjetskih slastica. Potječe iz Toskane, a za izvorni recept natječu se Sienna i Treviso. Vrlo je jednostavna za spraviti, jedino o čemu morate voditi računa jest da jaja i mascarpone budu svježi, da se ne biste u ove vruće ljetne dane zarazili salmonelom.

Sastojci za kremu:

  • 6 svježih jaja
  • 500 g mascarponea
  • 150 g šećera
  • 1/2 l vrhnja za šlag

Još je potrebno:

  • 50 g kakaa
  • 2-3 dl kave
  • malo ruma ili amaretta
  • 300-400 g piškota

 

Priprema:

Skuhajte kavu bez šećera i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme odvojite žumanca od bjelanaca. Bjelancima dodajte malo soli i umutite čvrst snijeg. Od vrhnja umutite šlag.

Žumanca i šećer dobro izbatite, pa im postupno, žlicu po žlicu, dodajte mascarpone. Kad ste stavili cijeli mascarpone, sad žlicu po žlicu dodajte šlag. Na kraju kremi dodajte snijeg od bjelanaca, vodeći računa da kremu mutite u velikoj posudi jer količina bude poprilično velika.

Kad je kava prohlađena, pažljivo je procijedite u zdjelicu ili šalicu, pazeći da ne ulijete talog. Kavi dodajte 2 žlice kakaa i ruma ili amaretta (liker od mjendula) po želji. Dobro promiješajte da se kakao rastopi.

 

Slaganje:

U četvrtastu zdjelu za serviranje poredajte red piškota i dobro ih natopite kavom, stavite polovinu kreme, ponovite: red piškota, kava i druga polovina kreme. Poravnajte kremu.

 

Ukrašavanje:

Ja obično napravim 2 trake od alu-folije i poredam ih po vrhu kreme (krenuvši od sredine prema kraju zdjele), a u prazne prostore pažljivo kroz sito prosijem kakao. Ponovim to i s druge strane, tako da na kraju dobijem mrežu od kakaa. Dobro ohladiti da krema očvrsne. Tiramisu držati u hladnjaku.

 

Savjet više:

Ako vas je strah koristiti svježa jaja ljeti, onda kremu od žumanaca skuhajte na pari, na 80°C oko 10-15 minuta neprestano miješajući mikserom, a u kremu ne morate dodati snijeg od bjelanaca. Po ovom receptu pravite tiramisu zimi jer i tada prija.

U slast!

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *