Zavajun

A sad nešto župsko…

Kad bi netko bio slab u obitelji moga muža, baba bi uvijek zamutila zavajun da bi se što prije od slabosti refali. Ako se radilo o djeci, onda ne bi stavljala alkohol nego mlijeko, a inače radio se ovako…

Inače, zavajun je talijanski desert zabaglione (ili arhaično zabajone), pretpostavlja se da potječe iz Mletačke Republike, odakle se proširio i na našu stranu Jadrana. U originalnom receptu, uz žumanca i cukar, najčešće se koristi slatko vino Marsala, a ponekad i prošek. Tradicionalno se servirao sa smokvama, a mogu se dodati i slatko vrhnje i mascarpone. Vrlo je popularan u Venezueli, Argentini i Urugvaju, gdje se često priprema u vrijeme Božića.

U Njemačkoj je poznat kao Weinschaum, u SAD-u kao eggnolk, a u francuskoj gastronomiji kao sabayon.

Klasični zavajun pravi se od sirovih žumanaca, ali se danas češće priprema u banjamariji (kuha se na pari), radi sigurnosti od salmonele i sl.

 

  • 1 žumance
  • 1 ožica cukara
  • 1 polovica ljuske jaja prošeka (mlijeka ili kafe)
  • malo kanjele ako volite
  • po želji klinčić i korica lemuna ili naranče ako volite

 

Batiti žumance i cukar toliko dugo dok se cukar ne rastopi (slika 1). Pomalo miješajući dodavati prošek i začine. Kuhati banjamarija neprekidno miješajući, nekoliko minuta pazeći da ne provre (slike 2 i 3). Skinuti s vatre i još snažno miješati nekoliko minuta. Po želji, a osobito za bolesnika, sad se može dodati i snijeg od bjelanca. Poslužiti toplo.

Ako ga želite jesti samo iz gusta kao slatko, onda povećajte broj žumanaca i ostalih sastojaka proporcionalno, a možete dodati i neko voće ili savojate. Ja sam moj zavajun napravila s kanjelom i koricom naranče, bio je iznimno fin (slike 4 i 5).

U slast!

 

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *