Župske tučene masline

Ako tražite nešto tradicionalno, težačko i staro, onda su to tučene masline u dubrovačkom kraju. Počinju se brati od sv. Mihovila za natući, pa sve dok su čvrste i zelene. Tako, ako među vama ima onih koji ih ne prave, ali bi htjeli, sad je pravo vrijeme za to. Ovo je neizostavan prilog uz predjelo u našoj obitelji od pamtivijeka za sve feste do Uskrsa… Najprije ih je pravila muževa baba, pa svekrva, a i mene čeka jednog dana nastaviti obiteljsku tradiciju.

Potrebno je:

  • 10 kg zelenih maslina (ne prezrelih, čvrstih) ili količina po želji
  • voda
  • ako ste blizu mora, onda more za kišanje
  • sol
  • divlji morač (komorač)

Priprema:

Svježe ubrane masline natući drvenim batom za meso, vodeći računa da će svi obližnji zidovi biti poprskani crnim točkicama ako ih prije toga ne zaštitite, stoga je najbolje ovaj dio posla raditi negdje na otvorenom. Snaga kojom ćete lupnuti svaku maslinu ne smije biti prevelika jer maslina mora samo napuknuti i zadržati oblik. Možete ih i narezati nožićem ili nabockati pantarulom umjesto tučenja.

U veliku broku (bolje metalnu ili aluminijsku) staviti masline i naliti vodu (ako ste blizu mora, onda čisto more) tako da ih prekrije i poklopiti (slika 1). Ostaviti ih tako da se kišaju 24 h. Sutradan ocijediti vodu, malo proprati masline i ponovo pokišati u čistu vodu. Postupak ponavljati 13 dana. Na ovaj način masline će pustiti višak ulja i odgorčiti se.

Nakon 13 dana masline ocijediti i prebaciti ih nakratko u neku drugu posudu, vodeći računa da ih što manje dirate rukama.

Nabrane stabljike sa cvjetovima divljeg morača narezati škarama na štapiće duge 2-3 cm.

Uzavreti količinu vode (onoliko koliko je bilo potrebno da se masline prekriju tijekom 13-stodnevnog kišanja) i dodati sol (odokativno da voda bude slana).

U lonac u kojem su se kišale vratiti debeli sloj maslina, posuti štapićima morača i tako sve do vrha dok sve ne potrošite, a na vrhu trebaju biti masline, zatim sve zaliti vrućom slanom vodom. Poklopiti i ostaviti tako 24 h.

Sutradan lončićem ili većom ožicom puniti male staklenke (slika 3 i 4) i zaliti tekućinom u kojoj su se masline hladile. Masline je bolje držati u malim staklenkama jer tako duže ostaju čvrste i duže ih možete konzumirati.

Nakon deset dana masline su spremne za jelo. Jestive su sve dok su čvrste. Ako ih čuvate na tamnom i hladnom mjestu, mogu se jesti i nakon 6 mjeseci.

Posluživanje

Masline poslužiti tako da ih ocjedite od tekućine u kojoj stoje, malo properete, odstranite štapiće morača, malo posolite ako treba i začinite maslinovim uljem i ostom. U slast!

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *